فتا مشهور ترین پنیر در یونان است. فتا یک پنیر نرم، سفید و نمکی اسن که بسیار مغذی بوده و یک منبع عالی برای کلسیم است. به عنوان بخشی از دستور پخت مدیترانه ای، این پنیر در تمامی غذاها از شروع کننده تا دسر، استفاده میشود زیرا که میتواند سبب افزایش و بهبود مزه غذا شود.


غنی از مواد مغذی :

پنیر فتا به نظر میرسد که یک انتخاب سالم است. هر یک اونس ( 28 گرم ) آن دارای 6 گرم چربی، 4 گرم پروتئین و 1/1 گرم کربوهیدرات است و همچنین میتواند 14% از نیاز روزانه به ویتامین B2، 14% از کلسیم، 13% از سدیم، 9% از فیفر، 8% از ویتامین B12 ، 6% از سلنبوم، 6 درصد از ویتامین B6 و 5 درصد از روی را تامین کند. همچنین دارای میزان مناسبی از ویتامین A و K ، فولات(B9) ،‌ پانتوتنیک اسید(B5)، آهن و منیزیوم میباشد. به علاوه این پنیر دارای میزان کمتری از چربی و کالری در مقایسه با پنیرهای چدار و پارمیزان میباشد. همچنین پنیر فتا دارای کلسیم و ویتامین های گروه B بیشتری نسبت به پنیر های موزارلا، ریکوتا، کاتج یا پنیر بز دارد.

 

 حمایت از سلامت استخوان:

پنیر به نظر میرسد که منبع اصلی کلسیم در رژیم غربی است. پنیر فتا یک منبع خوب کلسیم، فسفر و پروتئین است که همگی ثابت شده اند برای سلامت استخوان ضروری هستند. کلسیم و پروتئین به حفظ چگالی استخوان کمک کرده و مانع پوکی استخوان میشود در حالی که فسفر به جذب کلسیم توسط استخوان ها کمک میکند.

 

مفید برای لوله گوارش:

پروبیوتیک ها موجودات زنده ای هستند که برای لوله گوارش مفید هستند. 48درصد از باکتری های پنیر فتا لاکتوباسیلوس پلانتاروم میباشد که سبب افزایش توان سیستم ایمنی و سلامت روده میشود.

 

اسیدهای چرب سودمند :

لینولئیک اسید کنژوگه یک اسید چرب است که در محصولات حیوانی یافت میشود. این اسید چرب میتواند سبب بهبود ترکیب بدن، کاهش توده چربی و افزایش توده لخم بدن شود. همچنین میتواند به پیشگیری از دیابت کمک کرده و نیز دارای اثرات ضد سرطانی میباشد. پنیر تهیه شده از شیر گوسفند بیشتر از پنیر گاو یا بز لینولئیک اسید کنژوگه دارد.

 

مشکلات بالقوه پنیر فتا:

پنیر فتا یک محصول لبنی مغذی است. با این حال باتوجه به طرز تهیه و نوع شیر استفاده شده میتواند دارای اشکالاتی باشد:

میزان زیاد سدیم:

در طول تهیه پنیر، نمک برای بستن اضافه میشود. به علاوه در طول دخیره سازی، بلوک های پنیر نیاز به غوطه ور شدن در آب نمک 7% دارند. همه ی این ها سبب می شود تا این پنیر غنی از سدیم باشد. اگر شما به نمک حساس باشید بهترین راه برای کاهش نمک، شستن آن با آب قبل از مصرف است.

میزان بالای لاکتوز:

پنیرهای تازه و پنیرهایی که با میزان چربی شیر بالایی تهیه شده اند دارای میزان بیشتری لاکتوز هستند. از آنجایی که پنیر فتا یک پنیر تازه و تهیه شده از شیرکامل(پرچرب) میباشد، دارای لاکتوز بیشتری نسبت به پنیر گودا، پارمیزان و ریکوتا میباشد. افرادی که دارای عدم تحمل به لاکتوز هستند باید از مصرف پنیرهای تازه مثل فتا، خودداری کنند.

 

ترجمه و نوشته: ناصر دهقانی

 

منابع:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23288564

http://nutritiondata.self.com/facts/dairy-and-egg-products/18/2

http://nutritiondata.self.com/facts/dairy-and-egg-products/25/2

http://nutritiondata.self.com/facts/dairy-and-egg-products/35/2

http://nutritiondata.self.com/facts/dairy-and-egg-products/11/2

http://nutritiondata.self.com/facts/dairy-and-egg-products/145/2

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22461827

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24695889

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22139564

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16373952

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022030292778916

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0958694605000816

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002822304004316

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/088915759290037K

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889157510001961

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814602001590