انسان ها برای هزاران سال است که انواع مختلفی از آدامس ها را می جویدند. آدامس های اصلی و قدیمی از شیره درختان مانند صنوبر یا مانیلکارا چیکله تهیه میشدند. اگر چه بیشتر آدامس های مدرن از مواد لاستیک مانند صنعتی تهیه میشوند. این مطالعه فواید جویدن آدامس را بیان میکند:


آدامس چیست؟

آدامس یک ماده نرم و لاستیک مانند است که برای جویدن و نه بلعیدن طراحی شده است. دستور تهیه ممکن است بین شرکت های مختلف متفاوت باشد ولی تمامی آدامس ها دارای مواد اولیه زیر هستند:

گام: ماده غیرقابل هضم و لاستیک مانند که برای دادن خاصیت جویدنی به آدامس ، استفاده میشود.

رزین: معمولا برای استحکام آدامس و به هم نگه داشتن آن استفاده میشود.

پر کننده ها : مانند کلسیم کربنات یا تالک برای دادن بافت آدامس، استفاده میشوند.

نگهدارنده ها :  برای افزایش عمر مفید اضافه می شوند .محبوب ترین آن ها یک ترکیب آلی به نام بوتیلات هیدروکسی تولوئن(BHT) است.

نرم کننده ها : برای باقی ماندن رطوبت و جلوگیری از سفت و سخت شدن آدامس استفاده میشود. میتواند از واکس ها مانند پارافین یا روغن های گیاهی باشد.

شیرین کننده ها : معروف ترین آنها نیشکر، چغندر قند و شربت ذرت میباشد. آدامس های بدون قند از قندهای الکلی مانند زایلیتول یا شیرین کننده های مصنوعی مانند آسپارتام ؛ استفاده میکنند.

طعم دهنده ها: برای دادن طعم مطلوب اضافه می شوند. میتوانند طبیعی یا صنعتی باشند.

 

امنیت اجزای آدامس :

در کل، آدامس به عنوان یک ماده غذایی ایمن به شمار میرود. اگرچه بعضی برند اجزای بحث برانگیزی را استفاده میکنند.

بوتیلات هیدروکسی تولوئن: یک آنتی اکسیدان است که به بسیاری از مواد پردازش شده به عنوان نگهدارنده استفاده میشود. با پیشگیری از رانسید شدن چربی ها از خراب شدن ماده غذایی جلوگیری میکند. بعضی مطالعات حیوانی بیان کرده اند که مصرف بالای آن سبب ایجاد سرطان میشود. اگرچه نتایج پیچیده است و بعضی مطالعات این اثر را یافت نکرده اند. بوتیلات هیدروکسی تولوئن توسط سازمان کشاورزی آمریکا و اداره ایمنی مواد غذایی اروپا، تایید شده است.

تیتانیوم دی اکسید: ماده ای برای سفید کردن و بافت نرم دادن به مواد غذایی است. بعضی مطالعات حیوانی دوزهای بالای آن را با آسیب سیستم عصبی و ارگان ها مرتبط میدانند.

آسپارتام: یک شیرین کننده مصنوعی است که در مواد غذایی بدون قند رایج است. بسیار بحث برانگیز است و ادعا شده که سبب طیف وسیعی از عوارض از سردرد تا چاقی و سرطان میشود.

 

کاهش استرس و افزایش حافظه :

مطالعات نشان داده اند جویدن آدامس در حین اجرای کار و فعالیت میتوانند سبب بهبود جنبه های مختلفی از عملکرد مغز مانند هوشیاری، حافظه، فهمیدن و تصمیم گیری؛ شود. همچنین مطالعات یافته اند که جویدن آدامس میتواند سبب کاهش استرس  و افزایش احساس هوشیاری میشود.

 

کمک به کاهش وزن:
جویدن آدامس میتواند یک ابزار مناسب برای افرادی باشد که میخواهند وزن کم کنند. این به این دلیل است که هم شیرین است و هم کم کالری و به شما طعم شیرین بدون افزایش حجم رژیم میدهد. همچنین فرض میشود که آدامس میتواند با کاهش اشتها مانع از پرخوری شود.

 

حفاظت از دندان ها و کاهش تنفس بد :

جویدن آدامس بدون قند میتواند به حفاظت دندان در مقابل ایجاد حفره محافظت کند. با این حال بعضی از آدامس های بدون قند بهتر از مارک های دیگر است. مطالعات یافت کرده اند که جویدن آدامس بدون قند حاوی زایلیتول بهتر از دیگر آدامس ها از تخریب دندان جلوگیری میکند.

 

دیگر فواید :

جلوگیری از عفونت گوش در کودکان

کمک به ترک سیگار

کمک به بهبود روده بعد از عمل جراحی

 

عوارض جانبی:

شامل خاصیت ملینی است و سبب ایجاد مشکلات گوارشی برای افراد مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر (IBS) میشود.

آدامس های حاوی قند برای سلامت دندان و سلامت متابولیک مضر میباشند.

جویدن بیش از حد آدامس سبب مشکلاتی برای فک میشود.

ممکن است سبب سردرد شود.

 

 

ترجمه و نوشته : ناصر دهقانی

منبع:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3899519

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2012.2588/full

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21105171

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27092499

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3423755/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25786106

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12180494

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23375117

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15458807

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17118491

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26948161

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22076595

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21576989

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20874048

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23152200

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20013603

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24652725

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25714969

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25369399