چای سبز یکی از سالم ترین نوشیدنی های موجود در جهان است. چای سبز غنی از آنتی اکسیدان ها و مواد مغذی است که اثرات قدرتمندی بر بدن دارد. این اثرات شامل بهبود عملکرد مغز، کاهش چربی، کاهش خطر سرطان و دیگر اثرات شگفت انگیز است. 

 

اجزای فعال زیستی:

چای سبز چیزی بیشتر از یک نوشیدنی سبز است. بسیاری از اجزا فعال زیستی در برگ های چای که نوشیدنی نهایی را میسازند، دارای مواد مغذی بسیار زیادی هستند. این اجزا میتوانند ایجاد رادیکال های آزاد را کاهش داده و سلول ها را از آسیب محافظت کند. این رادیکال های آزاد نقش مهمی در پیری و آسیب به سلول ها بازی میکند. یکی از قوی ترین این اجزا اپی گالو کاتچین گالات  نام دارد که در برابر بسیاری از بیماری ها مقابله میکند. و یکی از نقاط قوت تمام توانایی های چای سبز است. چای سبز همچنین دارای میزان کمی از مواد معدنی است که برای سلامتی مفید هستند.

 

بهبود عملکرد مغز و افزایش هوش:

چای سبز علاوه بر بیدار نگه داشتن شما سبب باهوش تر شدن شما نیز میشود. جز کلیدی این کار، کافئین است که به عنوان محرک شناخته شده است. چای سبز به میزان قهوه کافئین ندارد که سبب ایجاد اثر آن شده ولی به حد بالای آن که اثر وحشت زدگی است، نمیرسد. کافئین سبب مسدود کردن انتقال دهنده ی مهاری عصبی آدنوزین میشود. از همین رو سبب افزایش فعال سازی نورون ها و افزایش غلظت نوروترانسمیترهایی مانند دوپامین و نوراپی نفرین میشود. کافئین قبلا مورد مطالعه قرار گرفته است و سبب بهبود جنبه های عملکرد مفز مانند بهبود خلق و خو، هوشیاری ، زمان واکنش و حافظه میشود. علاوه بر این چای سبز اجزایی بیش از کافئین دارد. چای سبز دارای آمینواسید ال-تینین است که میتواند از سد خونی- مغزی بگذرد. ال تینین  سبب افزایش فعالیت نوروترانسمیتر مهاری گابا شده که فعالیت آنتی اکسیدانی دارد. سبب افزایش دو÷امین و تولید موحج های آلفا در مغز میشود. ترکیب کافئین و ال تینین سبب افزایش عملکرد مغز میشود. بسیاری افراد گزارش داده اند که انرپی ثابت بیشتری هنگام مصرف چای سبز در مقایسه با قهوه دارند.

 

افزایش چربی سوزی و عملکرد بدنی بهتر:

چای سبز در مطالعات انسانی اثر افزایش چربی سوزی و افزایش میزان متابولیک را نشان داده است. کافئین با جمع کردن اسید های چرب از بافت چربی و در دسترس انرژی قرار دادن آن  باعث افزایش عملکرد فیزیکی میشود.

کاهش خطر سرطان ها :

سرطان با رشد غیرکنترل سلول ها ایجاد میشود. یکی از علل مرگ در جهان است. گفته شده است که آسیب اکسیداتیو منجر به توسعه سرطان شده و آنتی اکسیدان ها اثر پیشگیری کننده دارند. چای سبز  یک منبع عالی از آنتی اکسیدان هاست که میتوانند سبب کاهش خطر سرطان به خصوص سرطان سینه، پروستات و سرطان کولورکتال شود.

 

حفاظت از مفز در پیری، کاهش آلزایمر و پارکینسون:

نه تنها چای سبز میتواند سبب بهبود عملکرد مغز شود بلکه میتواند ذهن شما را در سنین پیری محافظت کند. بیماری آلزایمر رایج ترین بیماری تخریب کننده عصبی است و سبب زوال عقل می شود.. بیماری پارکینسون دومین بیماری تخریب کننده نورون هاست که و شامل مرگ نورون های تولید کننده دوپامین در مغز میشود. بسیاری از مطالعات عنوان کرده اند که ترکیبات کاتچین موجود در چای سبز دارای اثر حفاظت کننده روی نورون ها دارد و خطر آلزایمر و پارکینسون را کاهش میدهد.

 

باکتری کشی و کاهش خطر عفونت:

مطالعات نشان داده اند که کاتچین موجود در چای سبز میتواند باکتری ها را از بین ببرد و همچنین ویروس هایی مانند ویروس آنفلوانزا را مهار کند. استرپتوکوکوس موتانس باکتری اصلی مضر در دهان است که سبب ایجاد پلاک شده و سبب تخریب دندان و ایجاد حفره میشود. مطالعات نشان داده اند که کاتچین موجود در چای سبز سبب مهار رشد این باکتری میشود. مصرف چای سبز با افزایش سلامت دهان و دندان مرتبط است.

 

کاهش خطر دیابت نوع 2:

دیابت نوع دو یک بیماری است که حدود 300 میلیون فرد را در سراسر جهان درگیر خود کرده است. مطالعات نشان داده اند که چای سبز سبب افزایش حساسیت به انسولین و کاهش سطوح قند خون میشود. طبق نتایج حاصل از 7 مطالعه، مصرف کنندگان چای سبز 18 درصد کاهش خطر ابتلا به دیابت را داشته اند.

 

کاهش خطر بیماری های قلبی عروقی:

طبق مطالعات انجام شده، چای سبز میتواند سبب بهبود ریسک فاکتور های اصلی بیماری های قلبی عروقی( کلسترول تام، LDL-کلسترول و تری گلیسیرید) شود. چای سبز به طور چشمگیری سبب افزایش آنتی اکسیدان های خون شده که سبب حفاظت LDL کلسترول از اکسیداسیون میشود که این یک عامل خطر برای بیماری های قلبی است. مصرف کنندگان چای سبز ، 31 درصد کمتر در معرض خطر بیماری های قلبی عروقی میباشند.

 

کمک به کاهش وزن:

مطالعات متعددی نشان داده اند که چای سبز سبب کاهش چربی بدن به خصوص در ناحیه شکم میشود.

 

افزایش عمر:

به دلیل این که مصرف کنندگان چای سبز در معرض خطر کمتری برای بیماری های قلبی عروقی و سرطان هستند، این خود به افزایش عمر کمک میکند.

 

طریقه تهیه چای سبز :

ابتدا آب را به جوش آورده و صبر میکنیم تا از دمای جوش بیفتد(حدود 80 درجه سانتی گراد) . سپس به آب، چای سبز را اضافه کرده و سه تا پنج دقیقه زمان میدهیم و سپس تفاله های چای را جمع میکنیم. چای سبز مانند چای سیاه نباید به حالت دم کرده مصرف شود. بیشتر ماندن تفاله های چای سبب سمی شدن چای شما میشود.

 

ترجمه و نوشته : ناصر دهقانی

 

منابع :

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19680234

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0940299397800966

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19083445

http://who.int/mediacentre/factsheets/fs310/en/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23803878

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1607143

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1472-765X.1989.tb00255.x/abstract

http://link.springer.com/article/10.2165/00002512-200320100-00001

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0027510797003102

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17548688

http://aje.oxfordjournals.org/content/167/1/71.abstract

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16311246

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1850635/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16176615

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17182482

http://jn.nutrition.org/content/138/8/1572S.long

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0924224499000448

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1467-3010.2007.00665.x/full

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1356551

http://europepmc.org/abstract/MED/8617188