سخن مترجم : توجه داشته باشید که ما انواع مختلفی از رژیم گیاهخواری را در جهان داریم. در انواع مختلف آن بعضی گیاهخواران شیر را هم مصرف میکنند. بعضی تخم مرغ را نیز مصرف میکنند . حتی بعضی گیاهخواران گوشت ماهی و یا مرغ را نیز مصرف میکنند. از طرفی بعضی افراد دارای رژیم گیاهخواری سخت بوده که نه تنها ماهی، مرغ، شیر و تخم مرغ را مصرف نمیکنند بلکه حتی از مصرف عسل هم اجتناب میکنند. هنوز انواع مختلف دیگری از رژیم گیاهخواری نیز وجود دارد. این مطلب بیشتر روی صحبت با گیاهخواران سخت را دارد. خواهشا به تمام جمله ها و جنبه های مختلف بحث توجه کرده تا سوبرداشتی صورت نگیرد.


من خود به شخصه مصرف هر دو منبع گیاهی و حیوانی را توصیه میکنم و فکر میکنم که بسیاری از شواهد و مدارک نیز همین را اثبات کنند. رژیم گیاهی با تمام فواید و خواص خوبی که دارد اما حاوی نقص هایی است که سبب شده نتوان به آن به عنوان یک رژیم کاملا سالم تکیه کرد.

در اینجا ما مواردی را عنوان میکنیم که از نقص های رژیم گیاهخواری به شمار میروند.

 

کمبود در بعضی مواد مغذی :

انسان ها همه چیز خوار هستند. ما برای مصرف هر دو منبع حیوانی و گیاهی ساخته شده ایم. بعضی از مواد مغذی فقط از گیاه به دست می آید(مانند ویتامین C ) و بعضی دیگر فقط از حیوانات به دست می آیند. ویتامین B12 ، ویتامین محلول در آبی است که برای عملکرد همه سلول ها لازم است. این ویتامین برای تشکیل گلبول های قرمز و عملکرد مغز حیاتی است. به دلیل این که این ویتامین برای زندگی حیاتی است و در منابع گیاهی یافت نمیشود ، به یکی از مشکلات گیاهخواران تبدیل شده است. در حقیقت کمبود B12‌در گیاهخواران بسیار رایج است.

پروتئین حیوانی شامل تمام آمینواسیدهای ضروری بر ای بدن میباشد. گیاهخواران پروتئین گیاهی دریافت نمیکنند که ممکن است اثر منفی بر ترکیب بدن داشته باشند.

کرآتین به عنوان منبع انرژی در سلول ها است. مطالعات نشان میدهند که گیاهخواران کمبود کرآتین داشته که ممکن است اثرات مضر بر عضلات و عملکرد مغز بگذارد.

کانوزین یک محافظت کننده در مقابل فرایندهای دژنراتیو در بدن است و ممکن است از پیری جلوگیری کند. این ماده تنها در منابع حیوانی یافت میشود.

دکوزاهگزانوئیک اسید ، فعال ترین شکل امگا 3 میباشد که در منابع حیوانی یافت میشود. فرم گیاهی امگا3 به صورت ناکافی در بدن به دکوزاهگزانوئیک اسید تبدیل میشود.

 

عدم مطالعه معتبر در مورد برتری آن :

برخلاف ادعای همواره طرفداران رژیم گیاهخواری هیچ مطالعه کنترلی بهتر بودن ان را نسبت به دیگر رژیم ها نشان نداده است. در یک مطالعه بزرگ رژیم اتکینز(کم کربوهیدرات-پرچربی) با رژیم اورنیش( کم چرب-تقریبا گیاهخواری) مقایسه شد. گروه دریافت کننده رژیم اتکینز کاهش وزن بیشتر ، کاهش فشار خون بیشتر ، افزایش HDL کلسترول بیشتر و همینطور کاهش تری گلیسریدهای بیشتری نیز داشتند. همچنین راحت تر پیگیری شد. امروزه مطالعاتی نیز خواص سلامتی و کاهش مرگ و میر در گیاهخواران را نشان داده اند. البته این نکته را در نظر داشته باشید که پیروان رژیم گیاهخواری ، مصرف سبزیجات بیشتر ، مصرف کمتر سیگار ، فعالیت بیشتر و ... را دارا هستند که این خود سبب سلامتی بیشتر میشود نه صرفا دوری از غذاهای حیوانی.

 

ادعاهای دروغین:

بعضی از طرفداران رژیم گیاهخواری زیاد صادق نبوده و سعی در متقاعد کردن دیگران در خواص رژیم گیاهخواری دارند. آنها از دروغ ها و ترس هایی برای دور نگه داشتن مردم از چربی و غذای حیوانی استفاده میکنند. علی رغم همه ی تبلیغات صورت گرفته ، در حقیقت هیچ مدرک وجود ندارد که گوشت ،‌تخم مرغ یا غذاهای حیوانی سبب آسیب میشوند.

 

عدم کارکرد رژیم گیاهخواری برای همه :

اگر شما به داستان ها ی افراد دارای رژیم گیاهخواری نگاه کنید ، متوجه میشوید که سلامتی شگفت انگیزی را دارا هستند. ولی باید در نظر داشت که این موارد مدارک حکایتی هستند که علمی نیست. شما میتوانید این موفقیت را در دیگر رژیم ها نیز پیدا کنید. همچنین تعداد افراد زیادی نیز هستند که دچا مشکلات بسیار بدی ناشی از رژیم گیاهخواری شده اند. به شخصه معتقدم که رژیم گیاهخواری میتواند بسیاری از خواص سلامتی را  -حداقل در کوتاه مدت- برای افراد داشته باشد. از طرفی من فکر نمیکنم که هیچ دلیلی برای ترک کردن و دوری از غذای حیوانی وجود داشته باشد. رژیم گیاهخواری فقط به افراد دوری از گوشت و غذای حیوانی را توصیه نمیکند، بلکه به دوری از شکر اضافه ، کربوهدیرات های تصفیه شده، روغن های گیاهی پردازش شده و چربی های ترانس نیز توصیه میکند.

 

عدم وجود دلیل برای دوری از غذاهای حیوانی سالم:

انسان ها برای قرن هاست که گوشت مصرف میکنند. بدن ما به خوبی توانایی هضم ، جذب و استفاده کامل از گوشت و مواد مغذی در آن را داراست. گوشت های پردازش نشده هیچ ارتباطی با بیماری های قلبی ، دیابت یا خطر مرگ ، ندارند. در حقیقت گوشت ها ، تخم مرغ ، ماهی ، لبنیات و عسل ؛ بسیار مغذی هستند.

 

ترجمه و نوشته : ناصر دهقانی

 

منبع :

http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=189529

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/

http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=205916

http://ajcn.nutrition.org/content/42/1/127.abstract

http://jap.physiology.org/content/82/1/49.full

http://link.springer.com/article/10.1007/s00726-010-0749-2

http://europepmc.org/abstract/MED/17657359

http://www.karger.com/Article/Abstract/176565