سالم نگه داشتن سیستم ایمنی حتی بدون توجه به فصل ، بسیار مهم است. به طور طبیعی ، چیزی که شما میخورید به طور اساسی میتواند بر سلامت سیستم ایمنی شما تاثیر بگذارد. مواد غذایی خاصی ممکن است سبب کاهش شانس ابتلا به بیماری شوند درصورتی که مواد غذایی دیگری ممکن است سبب بازیابی سریعتر سلامتی از یک بیماری شوند.
مواد غذایی غنی از آهن:
آهن یک ماده معدنی است که نقش مهمی در سیستم ایمنی ایفا میکند. رژیم غذایی فقیر از آهن سبب کم خونی و تضعیف سیستم ایمنی میشود. این یک دلیل محکم برای اینست که رژیم خود را غنی از مواد غذایی غنی از آهن مانند گوشت، مرغ، ماهی، حبوبات، مغزها، دانه ها، کلم ها و میوه های خشک کنید. همچنین شما میتوانید دریافت آهن خود را با استفاده از ظروف آهنی برای پخت غذا و عدم مصرف چای و قهوه همراه و یا بلافاصله بعد از غذا و همچنین مصرف منابع ویتامین C همراه غذا ؛ افزایش دهید. البته افزایش بار آهن نیز مضر بوده و سبب سرکوب سیستم ایمنی میشود.
مواد غذایی غنی از پروبیوتیک:
مواد غذایی که دارای پروبیوتیک هستند سبب کمک به افزایش عملکرد سیستم ایمنی میشوند. پروبیوتیک ها باکتری های مفیدی هستند که در روده زندگی کرده و به سیستم ایمنی کمک میکنند. مطالعات اخیر نشان داده است که پروبیوتیک ها تا 42% سبب کاهش عفونت دستگاه تنفسی فوقانی شده اند. منابع عالی پروبیوتیک کلم ترش، ترشی با تخمیر طبیعی، ماست، کفیر و دوغ میباشند.
مرکبات :
میوه هایی مانند پرتقال، گریپ فروت ، نارنگی و .. منابع غنی از ویتامین C هستند. این ویتامین به سبب خواص ضد باکتریایی و ضد التهابی شناخته میشود. همچنین به حفظ یکپارچگی پوست کمک می کند ، که به عنوان یک سد محافظ در برابر عفونت عمل می کند. به علاوه ویتامین C میتواند به عنوان آنتی اکسیدان سبب کمک به حفاظت از سلول های ایمنی در مقابل ترکیبات مضر شود. به علاوه دریافت کافی این ویتامین یک راه عالی برای تقویت سیستم ایمنی و کاهش عفونت است. ثابت شده است که مصرف بالای ویتامین C به بهبودی سریع تر سرماخوردگی کمک میکند. از دیگر مواد غذایی غنی از ویتامین C میتوان به فلفل دلمه ای، سبزیجات برگ سبز تیره، بروکلی، توت ها، گوجه فرنگی و ... اشاره کرد.
زنجبیل:
زنجبیل دارای ترکیبی به نام جینجرول میباشد که یک ترکیب فعال زیستی است که سبب کاهش خطر عفونت میشود. در حقیقت زنجبیل دارای خاصیت پد باکتریایی میباشد و سبب مهار رشد انواع مختلفی از باکتری ها مانند اشرشیاکلی، کاندیدا و سالمونلا میشود. مطالعات نشان داده اند که زنجبیل تازه سبب مبارزه با ویروس سن سی شیال تنفسی انسانی که مسئول بسیاری از عفونت های تنفسی است، میشود. همچنین زنجبیل دارای اثر ضد تهوع می باشد که به کاهش تهوع هنگام انفلوانزا کمک میکند.
سیر:
سیر نیز دارای ترکیباتی است که سبب کاهش خطر عفونت میشود. آلیسین موجود در سیر سبب افزایش توانایی سلول های ایمنی در مبارزه با سرماخوردگی و آنفلوانزا میشود. سیر همچنین دارای خاصیت ضدباکتریایی و ضد ویروسی است که در برابر عفونت های ناشی از آن ها مقاومت میکند. برای افزایش اثر تقویت سیستم ایمنی بهتر است یک حبه سیر دو یا یه بار در روز مصرف شود. برش سیر و 10 دقیقه زمان دادن به آن قبل از پخت نیز سبب افزایش تاثیر آن میشود.
توت ها :
توت ها ( بری ها ) منابع غنی از پلی فنول ها هستند که دارای خواص ضدمیکربی میباشند. کوئرستین سبب کاهش خطر ابتلا به بیماری بعد از فعالیت شدید میشود. همچنین توت ها و پلی فنول های انها سبب پیشگیری از ابتلا به انفلوانزا میشوند.
روغن نارگیل:
تری گلیسیرید رایج در روغن نارگیل، لوریک اسید است که حین هضم به ماده ای به نام مونولورین تبدیل میشود. هم لوریک اسید و هم مونولورین دارای توانایی از بین بردن ویروس ها، باکتری ها و قارچ های مضر هستند. همچنین مطالعات نشان داده اند که روغن نارگیل دارای توانایی مبارزه با باکتری های عامل زخم معده، سینوزیت، حفره های دندانی، آنفلوانزا، هپاتیتC ، مسمومیت غذایی و عفونت دستگاه ادراری ؛ می باشد.
شیرین بیان:
مطالعات نشان داده اند که شیرین بیان دارای توانایی مبارزه با بعضی قارچ ها و باکتری هاست. شیرین بیان دارای توانایی مبارزه با ویروس مسئول آنفلوانزا، گاستروانتریت و فلج اطفال میباشد.
مغز ها و دانه ها:
مغزها و دانه ها بسیار مغذی هستند. آن ها غنی از سلنیوم، مس، ویتامین E و روی و ... میباشند که همه ی اینها سبب نگهداری سالم سیستم ایمنی میشود. همچنین مغز ها و دانه ها منابع خوب فیبر، آنتی اکسیدان ها و چربی های سالم میباشند که برای سلامتی مفید است.
ترجمه و نوشته: ناصر دهقانی
منابع :
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3270215/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3615063/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16255338
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24780623
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25430686
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21901706
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24045086
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23121060
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16373990
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23440782
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17636648
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19263912
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17726308
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18390780?dopt=Abstract
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17922955
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14985230
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21491265
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3609356/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3418209/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18814211
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4106649/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23123794
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92775/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25961060
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11238820
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11697022
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22280901
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4103721/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11238815
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17256959
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15496046
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3997530/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3320807/
http://nutritiondata.self.com/facts/nut-and-seed-products/3177/2
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23130505
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11396693
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26999194
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17408071
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC444260/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21771462
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10762277
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17651080
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4629407/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24520776
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3723386/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12010579