اگر شما HIV مثبت هستید؛ باید توجه ویژه ای به تغذیه و HIV داشته باشید. این به این دلیل است که شما در معرض تغییرات زیادی چه ناشی از دارو ها و چه ناشی از خود بیماری قرار میگیرید. برای مثال ممکن است شما یک کاهش وزن شدید ، عفونت یا اسهال را تجربه کنید. یک تغییر رایج دیگر لیپودیستروفی ( سندروم توزیع چربی ) میباشد که سبب تغییر شکل بدن و افزایش سطح کلسترول بدن میشود. ایجاد یک سری تغییرات در رژیم غذایی میتواند سطح سلامت شما و احساس سلامتی را در شما بهبود بخشد. در این جا چند نکته اساسی وجود دارد که ممکن است کمک کننده باشد:


 

دلیل ارتباط تغذیه و ایدز:

اگر شما HIV مثبت باشید، یک تغذیه مناسب میتواند فواید متعددی داشته باشد:

*بهبود کیفیت کلی زندگی با فراهم کردن مواد مغذی مورد نیاز بدن شما

*تقویت بیشتر سیستم ایمنی برای مبارزه بهتر با بیماری

*کمک به کنترل علائم HIV و عوارض

* پردازش داروها و کمک به کنترل عوارض جانبی آن ها

 

اصول اساسی تغذیه و HIV :

اصول اساسی تغذیه سالم میتواند سبب زندگی خوب و مفید برای افراد HIV مثبت شود. این اصول شامل موارد زیر هستند:

مصرف رژیم غذایی غنی از سبزیجات،‌میوه جات، غلات کامل و حبوبات

انتخاب منابع پروتئین لخم و کم چرب

محدود کردن شیرین کننده ها، نوشابه ها و مواد غذایی با شکر افزوده شده

مصرف پروتئینها،‌ کربوهیدرات ها و میزان کمی از چربی های سالم در وعده های غذایی و میان وعده ها

 

کالری و درشت مغذی ها :

 

در اینجا اطلاعات ویژه تری برای شروع یک رژیم سالم غذایی قرار داده شده است:

کالری ها انرژی ناشی از غذا هستند که برای بدن فراهم میشوند. برای نگهداری توده لخم بدن شما نیاز به افزایش کالری دارید.

مصرف 37 کیلوکالری به ازای هر کیلوگرم وزن بدن (17 کیلوکالری به ازای هر پوند) برای حفظ وزن بدن.

مصرف 44 کیلوکالری به ازای هر کیلوگرم وزن بدن (20 کیلوکالری به ازای هر پوند) برای عفونت فرصت طلب.

مصرف 55 کیلوکالری به ازای هر کیلوگرم وزن بدن (25 کیلوکالری به ازای هر پوند) برای وزن کاهش یافته.

 

پروتئین ها :

پروتئین ها برای ساخت عضله، ارگان ها و سیستم ایمنی قوی لازم است. برای دریافت میزان کافی پروتئین :

مردان HIV مثبت : 100 تا 150 گرم در روز

زنان HIV مثبت : 80 تا 100 گرم در روز

برای بیمارانی که مشکل کلیوی هم دارند: حداکثر 15 تا 20 % از کل انرژی

انتخاب گوشت های خیلی لخم ،‌سینه بدون پوست مرغ، ماهی و محصولاب لبنی کم چرب

 

کربوهیدرات ها :

کربوهیدرات به شما انرژی میدهد. برای دریافت کافی کربوهیدرات:

مصرف 5 تا 6 سروینگ از میوه ها و سبزی ها ( حدود سه لیوان) در روز

محصولات رنگی ( میوه و سبزیجات) را انتخاب کنید تا مواد مغذی را تامین کنند.

انتخاب حبوبات و غلات کامل

محدود کردن قندهای ساده مانند شکلات، آبنبات، کیک، کلوچه یا بستنی

 

چربی ها:

چربی ها انرژی زیادی را فراهم میکنند. برای دریافت کافی چربی ها :

30 درصد انرژی روزانه را از چربی تامین کنید که بهتر است شامل موارد زیر باشد:

10 درصد یا بیشتر کالری روزانه را از اسیدچرب های غیر اشباع مونو بدست بیاورید مانند : مغزها، بذرها، آووکادو، ماهی و روغن زیتون و کانولا

کمتر از 10  درصد را از اسید چرب های غیراشباع پلی تامین کنید مانند : ماهی، گردو، بذرکتان و روغن آفتابگردان، سویا و ذرت.

کمتر از 7 درصد را از چربی های اشباع بدست آورید مانند : گوشت های چرب،‌ مرغ با پوست،‌کره،‌لبنیات پرچرب، و روغن نارگیل و پالم.

 

ریزمغذی ها :

ویتامین ها و مواد معدنی تظیم کننده های بدن شما هستند. افراد HIV مثبت به ویتامین ها و مواد معدنی بیشتری برای کمک به بازسازی و درمان سلول های آسیب دیده، نیاز دارند. مصرف مواد غذایی غنی از ویتامین ها و مواد معدنی میتواند به بهبود سیستم ایمنی کمک کند. به دلیل این که دریافت کامل ویتامین ها و مواد معدنی ممکن است ناکافی باشد، مصرف مکمل مولتی ویتامین مینرال توصیه میشود.

 

عوارض جانبی و تغذیه درمانی :

 

تهوع و استفراغ :

مصرف مواد غذایی بی مزه و کم چرب مانند پاستای ساده، میوه کمپوت شده و ...

مصرف وعده های کوچک در هر 1 تا 2 ساعت

مصرف چای زنجبیلی

مصرف مواد غذایی سرد و مصرف کمتر غذاهای گرم

استراحت میان وعده ها

مصرف داروهای ضد تهوع

 

اسهال :

مصرف میوه های بیشتر

پرهیز از مصرف شیر و نوشیدنی های شیرین و کافئینی

مصرف آهسته و مکرر غذا

مصرف مکمل های کربنات کلسیم یا مکمل فیبر

 

کمبود اشتها :

 انجام تمرینات ورزشی و فعالیت

عدم نوشیدن مایعات زیاد قبل از وعده غذایی

جذاب ساختن وعده غذایی و مصرف غذا در محیطی شاد و جذاب

مصرف در وعده های متعدد و کم حجم

مصرف داروهای تحریک کننده اشتها

 

کاهش وزن زیاد:

مصرف پروتئین، کربوهیدرات و چربی بیشتر

مصرف خامه و بستنی به عنوان دسر

مصرف میوه های خشک شده و مغز ها در میان وعده ها

 

مشکلات دهان و بلع :

مصرف غذاهای نرم و پوره شده مانند ماست ویا پوره سیب زمینی

عدم مصرف سبزیجات خام. مصرف سبزیجات پخته

مصرف میوه های نرم تر مانند موز و گلابی

عدم مصرف غذاهای اسیدی  مانند پرتغال، لیمو و گوجه فرنگی

 

لیپودیستروفی:

پرهیز از چربی ها بویژه چربی های اشباع و ترانس

مصرف منابع چربی های غیراشباع و منابع امگا 3 مانند ماهی سالمون و هوور

پرهیز از مصرف الکل و قندهای تصفیه شده

جلوگیری از مقاومت به انسولین با محدود کردن مواد غذایی کربوهیدراتی ساده

مصرف فیبر بیشتر با مصرف غلات کامل ، سبزیجات و میوه ها

انجام فعالیت بدنی.


ترجمه و نوشته : ناصر دهقانی

منبع : http://www.webmd.com/hiv-aids/guide/nutrition-hiv-aids-enhancing-quality-life